Over het Paulez Collectief

Het Paulez Collectief is op initiatief van een aantal aan de stad Den Haag verknochte personen tot stand gekomen. De naam is ontleend aan de statige voorganger van het ambassadegebouw: Hotel Paulez.

Een bombardement door Engelse bommenwerpers maakte in maart 1945 Hotel Paulez met de grond gelijk. Het huidige ambassadegebouw werd tussen 1956 en 1959 gebouwd, naar ontwerp van de Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer (1902-1981). Deze Bauhaus-architect is vooral bekend van zijn stalen-buizen-stoelen.

Hoewel het ambassadegebouw inmiddels de status van rijksmonument heeft verworven, is het gebouw echter nooit door de Hagenaren in het hart gesloten - het gebouw heeft een gesloten, monolithisch karakter en staat in pijnlijk contrast met de gewaardeerde bebouwing van de Koninklijke Schouwburg en het Lange Voorhout.

Het doel van het collectief is dan ook om zowel de internationale allure als het historisch karakter van het gebied in ere te herstellen. Een gebouw met een zachte, uitnodigende uitstraling dat niet alleen passanten stil doet staan, maar ook meer mensen aantrekt sluit hier naadloos op aan.

Het opnieuw in overweging nemen van de optie sloop-nieuwbouw is in ieder geval een eerste stap in de goede richting. Dit is echter niet nieuw: het was eerder door de gemeente voorgedragen als bouwlocatie voor het gesneuvelde Nationaal Historisch Museum.

about